Adresa url (adresa web)

Este de fapt locația unde se găsește o anumită pagină, un site, un fișier pe internet. La fel ca adresele de locuințe dintr-un oraș, la care pentru a ajunge trebuie să știi strada și numărul casei, tot cam la fel este și pe internet. În fapt, o codificare. Ca să deschizi o anumită pagină ai nevoie de adresa de url. Sau adresa web, este același lucru. Această adresă este formată din numele de domeniu pentru site-ul în ansamblul lui la care se adaugă descriptorul. Veți mai întâlni și alte denumiri, rspectiv terminația sau chiar extensia url. Pentru ca ea să die mai ușor inteligibilă și de reținut, unele software-uri o numesc chiar descriere sau direct url prietenos.

Locul unde se tastează sau se citește adresa într-un browser este situat în partea de sus a browserului. Ca să mergi la o adrsă respectivă, atunci tastezi sus în bară adresa respectivă. Ca să vezi ce adresă are o pagină, te uiți în același loc. Ca să folosești în altă parte o adresă a unui site sau unei pagini se ia tot textul din bara de adrese. Se copiază (Ctrl+C) și se lopește (Ctrl+V) unde aveți nevoie, într-un anunț de exemplu sau să o trimiteți prin e-mail. Ori să o distribuiți pe rețelel soiale.

Cum să înțelegem adresa url

Utilizatorul obișnuit, benefiarul unei pagini web ar trebui să ia aceste definiții ca pe niște lucruri date. Sincer, trebuie să știm despre ce e vorba și nu să ne omorâm în știință. Luat mot-a-mot, url înseamnă „uniform resource locator” dar nu știu dacă vă încântă cu ceva…

adresa url a unei pagini web
Adresa de url a unei pagini web, din ce este compusă…
  • http înseamnă protoclolul prin care se transmite informați de la serverul unde se afl pagina la browswerul dvs. Adică „hypertext transfer protocol”. Http este versiunea originară dar acum după evoluția sistemelor de securitate cibernetică s-a introdus și „https”. Acesta din urmă înseamnă că este un protocol securizat, informația se transmite mai sigur, este criptată, codificată, etc. Aici apare acel certiticat de securitate SSL, un punct de atracție pentru cei care caută un server sigur.
  • www vine de la „world wide web” și are sensul că prin intermediul protocolului se vor transmite către browser un set de documete text, imagine sau media, adică un conținut obișnuit de pagină de internet. Tendința este ca browserul să nu mai necesite această informație, ea devine implicită. Așadar dacă veți tasta adresa fără protocol și fără www browserul o înelege și afișează ceea ce doriți.
  • numele de domeniu este ceea ce înțeleg majoritatea că înseamnă o adresă de web. De fapt se înșală, numele de domeniu este doar numele domeniului, alblocului pe care-l căutați pe stradă dacă doriți. Aceste nume se dau pe baza principiului primul venit, primul servit. Adică dacă vreți un nume și acesta este ocupat nu aveți ce să faceți decât să luați altul sau să așteptați să se elibereze. Din punctul meu de vedere, acest nume de domeniu ar trebui să fie scurt și ușor de ținut minte.
  • ro respectiv România. Logic, fiecare țară are o astfel de terminație. Mai există .com .info … și o mulțime altele. Pe măsură ce internetul evoluează cererea de domenii a devenit tot mai mare. Și tot apar, inclusiv variante ale celor de mai sus, respectiv .com.ro, .org.ro și tot așa.
  • exemplu este chiar numele paginii sau a fișierului respectiv. Dați-i un nume inteligibil și care să aibă un sens. Este important atât pentru dvs cât și pentru motoarele de căutare.
  • html reprezintă tipul de fișier din site-ul pe care-l accesați, în acest caz o pagină de tip HTML. Acesta este clasic ca să spun așa, veți mai întâlni și fișiere de tip .php sau .asp. Ideea este că un utilizator obișnuit, un om care tratează internetul ca pe un lucru de bun consum, nici nutrebuie să-și bată capul cu asta. Fișierele html sunt scrise de editoare de text obișnuite, NotePad fiind cel mai simplu exemplu. Sau de software specializat cum ar fi CoffeeCup. La fel și pentru celelalte tipuri de fișiere, celelate extensii. Toate pot fi scrise în editoare de text sau programe specializate.

Resurse detaliate la

Hosting

Hosting înseamnă găzduire și este un serviciu web indispensabil. Adică locul unde vă țineți site-ul. Pentru a înțelege mai exact ce înseamnă ar trebui să vă închipuiți site-ul ca pe o mulțime de fișiere care au legătură unul cu altul. Sunt interdependente. Au linkuri între ele. Asemănător unui dosar pe computerul dvs. Ei bine, acest dosar cu fișierele site-ului dvs. trebuie ținut pe un computer, adică pe server. Asta înseamnă, să cauți calculatorul care ți le găzduiește.

De aici, de pe server, fișierele site-ului dvs. vor fi accesate de către utilizatori. Teoretic se poate ca hostingul să-l faceți chiar dvs., pe calculatorul de acasă. Dar numai teoretic. Practic sunt atâtea cunoștințe de care aveți nevoie, atâtea griji față de securitate și funcționare încât veți renunța imediat ce veți înțelege asta.

» Cum aleg un serviciu de hosting