
În cele ce urmează voi aborda conceptul de creare a unui site văzut din perspectiva utilizatorului obișnuit. Adică acele site-uri care utilizează platforma wordpress. De ce aceasta? Pentru că site-urile realizate în wordpress sunt cele mai utilizate soluții. Sunt populare pentru că pot fi controlate de oameni care nu sunt familiarizați cu noțiuni de soft, de oameni pentru care un site reprezintă o soluție. Site-ul este văzut ca un instrument și nu ca pe încă o problemă pe care trebuie să o rezolve. Tot procesul de creare este flexibil si puternic persoanlizabil.
Popularitatea site-urilor wordpress (Un articol în limba engleza despre popularitatea site-urilor eewalizate in wordpress. Este cel mai uzual web design la ora actuala)
Stabilirea proiectului de site
Proiectele de web design încep (aproape) întotdeauna cu discuții. La propriu și la figurat. Dacă e vorba de site-uri personale, de obicei opțiunile sunt mai limpezi, procesul de creare a site-ului nu are atâtea convulsii. De regulă omul știe de la început ce vrea. Să fie așa, să aibă asta sau, mai simplu, îți spune direct: uite-așa! Și-ți arată un site pe care să-l copiezi.
Dacă e vorba de o firmă unde mai mulți au un cuvânt de spus lucrurile devin complicate. Trebuie împăcate toate gusturile. Mai ales dacă fiecare crede că părerea lui este (cea mai) importantă. Am în cap și-n experiență câteva astfel de cazuri.
Consultarea designer-ului realizatorului efectiv al site-ului
De cele mai multe ori se discută doar designerul. Acesta este fie un freelancer, fie reprezentantul unei agenții de web design. Trebuie spus că nu există o rețetă universal valabilă, se pot obține rezultate bune și cu designer de tip freelancer dar și cu o firmă specializată. Cred că doar prețurile diferă.
Din capul locului ar trebui spus că platforma wordpress este valabilă pentru orice tip de site. De business, de e-commerce, blog sau prezentare. Mai mult, are certe avantaje față de celelalte. Munca de creare la site-ului poate reuni mai multe persoane.
Așadar, dacă v-ați decis pe wordpress, alegerea temei va fi cel mai discutat punct. Aici se vor purta cele mai multe discuții. Pe care, într-un final, va trebui să fiți în stare să le rezolvați.
Informați-vă despre SEO
Însă cred că sunt foarte rare situațiile când se întreabă și se ține cont de părerea celui care se va ocupa de promovarea site-ului. Cel ce se ocupă de promovare, de SEO adică.
Ați înțeles ce vreau să spun. Încă înainte de operațiunea de creare, de design asigurați-vă că site-ul se va putea promova. Este foarte important. Degeaba iese un site frumos, adică pe gustul proprietarului. Spun că degeaba băgați bani în crearea unui site, dacă el este șchiop din naștere. Un magazin online poate fi cel mai jalnic coteț, dar dacă apare înaintea altora și intră oamenii, având marfă bună o să vindeți!
Hop, așadar am spus două elemente esențiale: să fii în față și să ai marfă bună! Dacă aveți alte idei…
Greșeli de concept făcute în faza de creare a site-ului
În continuare, am să vă expun două greșeli de design, care sunt fatale oricăror pagini web. Sunt fatale pentru că țin site-ul pe loc. Adică site-ul urcă până la un moment dat unde gata. Nu mai merge nici împins. Cam ca la o mașină bună dar care merge cu frâna de mână trasă.
Website-uri arhaice. Frame-uri greu de indexat
Sincer, nu am crezut că se mai face vorbire de creare site-uri cu pagini în frame-uri. Cu cadre, cu pagini una într-alta sau cum doriți să-i spuneți. Sau chiar două pagini alăturate dar incluse într-o a treia. Ce înseamnă asta… că două (sau chiar 3-4) pagini web se deschid într-una singură. Este un sistem care nu se mai folosește demult. De ce? Sunt dificil de indexat. Google nu le agreează, nici el nici alte motoare de căutare, nici browserele.
Astea se făceau pe vremea când era războiul din Kosovo, adică atunci când am început eu să învăț HTML. Când am făcut primii mei pași de designer web. Despre asta puteți afla la citind pe unul dintre blogurile mele. Citeam orice făcea referire sau exemplifica o creare de site-uri, mai mult sau mai putin complexe.
Dar, probabil vă închipuiți că mă dau mare și vorbesc prostii. Am găsit o discuție pe un forum de webdesign de acum cinci ani. În el se explică limpede că încă pe atunci erau o soluție de design web absolut depășită. De fapt, dialogul la care mă refer e o conversație între doi webmaster. Din discuția de pe forum reiese că există într-adevăr o soluție de indexare a conținutului din frame-uri, dar necesită implementarea unui script java. Altfel spus, trebuie introdus un element în site-ul dvs pe care vă va fi foarte greu să-l controlați.
Dacă nici nu ati trecut de etapa principala de creare, și să mai puneți un script în site este ca și cum ai supraîncărca un măgar. Totul devine și mai complicat. Adică era dificil pe atunci, în 2015, când se purta discuția asta, când era greu pentru browserele Chrome sau Firefox sau mai știu eu care. Vă închipuiți ce este acum!
Creare a site-urilor pentru telefoanele mobile
Iarăși, mi-e greu să cred că încă mai există vreun designer de site-uri agățat într-un model de creare a paginilor ce nu se adaptează telefonului mobil. Însă, cred, spre deosebire de acum nu foarte mult timp, când un bun programator putea întotdeauna să păcălească un client habarnist, acum acest lucru nu se mai întâmplă.
Clientul vede și singur ce înseamnă un „website responsive”. Poate face aprecieri de valoare din propria experiență, nu cred că mai există cineva care să nu fi pus mâna pe un telefon mobil.
Administrarea greșită a site-ului
În realitate, în viața de zi cu zi, administrarea unui site nu se face întotdeauna de către cel care s-a ocupat de designul web.
În practica administrării site-ului pot fi diverse persoane, care în pofida celor mai bune intenții ale lor, poate că sunt chiar proprietarii site-ului, n-au nici cea mai vagă idee ce trebuie să facă sau cum să afle rezolvarea unei probleme.
Și neștiind cum să rezolve dificultățile tehnice inerente pot să apară două situații. Fie nu le rezolvă, fie apelează la altcineva. Ambele soluții sunt păguboase, a doua fiind o generatoare de costuri.
Webmaster-ul și urechile lui ciulite
Un webadmin grijuliu își va monta în site-ul pe care-l urmărește tot felul de „senzori”. În acest mod va afla mereu de semnalele pe care i le trimite Google. Și va lua măsurile în consecință.
De exemplu, ce înseamnă când primești mesajul că site-ul nu este adaptat pentru telefoanele mobile!? Chiar dacă el a plăcut clientului. În mod clar, este o experiență neplăcută. Iar dacă Google îți spune asta, un mesaj pe care-l vezi doar tu, înseamnă că este chiar în neregulă. În principiu te vei reîntoarce la faza de creare, căci ai un site deficitar.
Începând cu 1 iulie anul trecut, primul criteriu de care ține cont Google la indexare este ca acestea să fie perfecte pentru mobil. Adică să fie responsive, un termen care place mult webdesigner-ilor mai tineri. Ca să nu ziceți că iar mă dau mare, citiți comunicatul celor de la Google. Nu vă luați după mine.
Despre importanța detaliilor de creare a unui site responsive, adică adaptat pentru telefoanele mobile, nu cred că e cazul să insist. Să se vadă bine și pe desktop și pe mobil. Simplu. Să presupunem că un designer afirmă că opera sa este o „creație web” vizibilă pe orice dispozitiv. Dvs., creduli, vă uitați pe telefon și vedeți site-ul și ziceți „bah, are dreptate, trebuie să-i dau banii!”
Lucrurile sunt însă diferite. V-am spus mai sus. De exemplu, dacă literele sunt prea mici, ca la contractele de telefonie mobilă, Google va da mesajul că nu e ok. Dacă distanța între rânduri este prea mică, așa vrea proprietarul, de exemplu, iar designerul face cum vrea acesta, atunci iar nu e ok.
Putem ignora semnalele Google?
Desigur, se poate ține cont de orice, se ignoră orice, fiecare face ce vrea pe banii lui. Însă în astfel de cazuri efectul este acela că Google va prefera pe alții în locul dvs. Adică puteți fi oricât de buni în ceea ce faceți, dacă aveți un site web cu design lamentabil. (Nu mai spun că designul în sine se opune optimizării SEO!) Puteți fi fi cei mai buni din lume dacă Google va arăta pe SERP (lista cu rezultatele căutării) pe alții înaintea dvs. Acesta este efectul.
→ Citește ce spun alții despre site-urile pentru telefoanele mobile
Cum se ajunge aici!? Destul de simplu. O dată vă sabotează Google. Că n-ați fost atent la faza de creare a site-ului. A doua oară vă sabotează proprii dvs foști viitori clienți. Omul, bine intenționat, intră pe site-ul dvs. Pune degetul pe un link (o legătură) dar fiindcă aceasta era prea apropiată de o alta, se deschide din greșeală altă pagină decât cea care-l interesa. Și pleacă de pe site. Sau fiind literele prea mici, nu le vede, nu are ochelarii la el și pleacă de pe site-ul dvs.
Veți spune, mare brânză! Așa este, nu-i nicio scofală, un client, doi se duc nemulțumiți că nu văd ce vor ei. Timpul acesta petrecut pe site se contabilizează. Se notează și faptul că au vizitat doar 2-3 pagini, sau chiar numai una. Și aceste contabilizări cresc un indicator de la Google, respectiv „bouncing rate” adică rata de respingere.
Cu cât aveți o rată de respingere a site-ului mai mare, cu atât veți fi plasat mai în spate în căutările Google. Și veți regreta că ați trecut cu ușurință de etapa de creare pentru site-ul dvs.
Și, atunci, vă întreb: pentru ce ați mai băgat banii într-un site? Pentru ce ați făcut investiții în utilaje dacă nu vă prezentați produsele pe net? Răspunsul este doar la dvs.
Fii primul care comentează