
Un site bun se obtine folosind orice editoar de HTML sau PHP, printr-un notepad sau un sofware specializat. Respectiv aceea că oricine poate să-și creeze propriul site. Mai mult, transmiterea ideii că puteți fi propriul designer web este dată și de alte elemente de reclamă. Că sunt „free” sau „open source” de exemplu. Dar chiar ați putea să fiți propriul designer? Ați putea să vă creați singur tot site-ul? Opinia mea este că da, aveți nevoie de puțină bună voință și perseverență. Dar și de lucrul cu editoarele de text sau de fotografii. Pentru a avea un site de succes .
Pe scurt, astăzi oricine are puțin simț tehnic ar putea să-și facă un site bun. Să aibă propriul business pe internet. Este dacă vreți un fel de revoluție asemănătoare cu geniala idee a lui Ford din America începutului de secol XX. La fel cu ideea de a face automobile pe bandă rulantă, realizarea de site-uri a devenit ceva accesibil publicului larg. Oricine ar putea să aibă succes cu propriul site.
În web design, ideea lui Ford de producție pe bandă rulantă se regăsește în utilizarea șabloanelor, adică a template-urilor, skin-urilor. Lucrurile sunt simple: aveți un web editor, luați un șablon și ați făcut un site bun. Se rafinează astfel un alt element esențial: prețul. Toată lumea vrea un preț mic. Și ce folos ar avea ca de fiecare dată când se face un site nou, tot procesul să se reia de la început? Are sens ca acesta să fie proiectat din nou? De fapt sunt multe operatiuni identice si repetitive.
La un site bun se obtin preturi mici si prin eliminarea costurilor cu munca repetitivă. Sunt de mare folos template-urile. Și ar trebui să știți că niciun designer web serios și de succes nu folosește altceva decât șabloane și site-uri pe care le repetă. Altfel am avea costuri inutile și și timp pierdut. Nu e cazul să refacem din nou și din nou aceleași operațiuni repetitive.
Premizele constructiei unui site bun
Ar trebui ca din start să acceptăm ideea că un site este un bun de consum. Se vinde la fel cum ai vinde copii la xerox. Dacă ne gândim că site-ul nostru va avea același design ca al al altor câteva mii ne va apuca depresia. Căci într-adevăr, nu are sens să avem același aspect al site-ului cu paginile web ale concurenței. Dacă vă sperie asta veți vedea viața doar în tonuri de gri.
Ar fi bine să luați în considerare că un preț mic pentru design web nu echivalează cu o calitate scăzută. Că vă veți deosebi de site-ul veconului prin individualizare. Că puteți folosi resurse mai ieftine și să aveți un site mai bun. Să fiți în fața concurenței la căutările prin Google. Cheia de succes constă în individualizare, personalizare, adaptare. Chiar dacă folosiți șabloane de website-uri ieftine sau gratis. Chiar dacă pentru design apelați la teme de wordpress free.
Template-uri de wordpress
Deci vreți să aveți un site și frumos și bun și nu știți de unde să începeți. Este posibil ca în urmă cu câteva zile să fi știut exact ce aveți de făcut iar acum v-ați blocat. Nu vă speriați, este sindromul foii albe. Și în web design ca și la scriitori este la fel, vei avea succes cun un site doar în timp. Uneori se stă și se visează în fața unui ecran gol. Începutul este mai greu, apoi ideile vin pe bandă rulantă. O să vedeți.
Sfatul meu este să începeți prin a vă crea schița site-ului. Chiar mai departe, faceți o hartă a acestuia. Un sitemap. Adică o schemă a legăturilor dintre pagini. Oricum veți avea nevoie de sitemap când începeți promovarea site-ului, așa că nu strică să vă gândiți de acum. Vezi ce sunt sitemap-urile.
Dacă vă faceți singur site-ul, ca să fie într-un final bun, vă recomand să vă uitați întâi pe șabloanele de wordpress free. Pe template-uri adică. Vedeți cum sunt făcute alte site-uri cu tematică asemănătoare cu a dvs. Mergeți la site-ul WordPress.org și dați o căutare după free „theme” și vor ieșila iveală o mulțime. Puteți să alegeți una premium, dacă vreți să fiți siguri că veți beneficia de toate funcționalitățile. Adică pe care o cumpărați.
Propunere de designer
Dacă însă vreți să ascultați de mine, vă recomand site-ul „ThemeZee”al unui programator neamț pe nume Thomas… și are câteva teme foarte bune pentru a învăța pe ele. Nu numai să învățați, temele sunt chiar ok pentru diverse scopuri. Sunt un prim pas în a avea un site bun. Eu și acum lucrez pe ele, pe cele free pe care mi le modific după cum îmi place. Nimeni nu garantează că aveți succes, acesta depinde și de alți factori.
După ce veți instala wordpress-ul o să vedeți că de fapt totul este o chestiune atât de simplă, încât vă întrebați de ce n-ați descoperit-o mai demult!? Probabil nu era timpul.
După instalearea temei veți vedea că de fapt există o infinitate de teme, șabloane, modele de site-uri astfel că o să fiți de-a dreptul încântat. Acesta este și avantajul de a avea un site cu design-ul făcut (de alții) în wordpress, anume acela că odată ce v-ați plictisit de cum arată paginile dvs web, din câteva clickuri instalați o temă nouă și alungați depresia. Aveți alt site, de fapt e același conținut doar că arată altfel.
Șabloane „responsive” de html
În primul rând, ce înseamnă „responsive”? Cuvântul acesta a apărut în lumea web designerilor de succes odată cu telefoanele inteligente. Se referă la un principiu de web design. Adică adaptabil pentru orice ecran. Informațiile din site ar trebui să fie la fel de ușor accesibile pe orice device. Cam asta este esența. Niște pagini web create în stil „responsive” nu înseamnă că vor arăta la fel de pe orice rezoluție a ecranului veți naviga pe site, dar acesta va fi la fel de bun. Nu, înseamnă doar că site-ul, design-ul paginilor se va mula astfel încât să fie ușor de vizionat, chiar dacă un element „curge” mai la stânga sau dreapta, în principiu e cam la fel…
Am spus mai sus și în alte articole că un site de succes în wordpress este elegant, simplu, ușor de făcut și ieftin. De ce mai vorbesc acum de site-uri în html? Pentru că acestea sunt și mai simple, și mai elegante și mai ieftine și mai ales rapide! Un site făcut în html va fi de cele mai multe ori mai rapid.
Site-urile în html, acestea la care mă refer aici, la șabloane, au însă un mare dezavantaj: dacă vreți să le adaptați, să le modificați, să le editați conținutul… trebuie să știți ceva cod! Nu foarte mult dar tot trebuie ca să iese un site bun…
Puteți vedea în „HTML5 UP” câteva modele. Opinia mea este că sunt foarte interesante și drăguțe. Dacă nu sunteți mulțumiți, explorați mai departe, dați un search după „free html template”!
Un site bun va fi mereu un ajutor
Șabloanele (template) sunt o mină de aur. Dacă sunteți cât de cât îndemânatec și bun la manevrarea și modificarea lor, nu va trebui să cheltuiți prea mult cu realizarea unui site. Veți observa că totul se reduce la adaptare. Creația în sine lăsați-o pentru conținutul site-ului, veți fi mai câștigați.
Altfel spus, ca să fii un designer de succes nu e nevoie să mai inventezi ceva. Vreun stil de site, vreun modul de expediere de e-mailuri sau. În principiu ele există. Sarcina „creatorului de site” este să asambeze în cea mai bună combinație posibilă. La fel ca în construcții, credeți că zidarii invemtează acum mortarul și cărămida? Nu, le cumpără și le folosesc. La fel este în web design, cumpărați un template și adaptați-l la nevoile dvs. Veți fi mai eficient și aveți astfel o construcție gata verificată. Și aveți șanse mai mari de a avea un site bun.
Fii primul care comentează