Primii pași prin web design. Alege wordpress

web design Timisoara
Magazin online realizat in wordpress cu un template standard vezi imaginea

Suntem la primii pași în web design? Ar fi două mari soluții. Ori creăm un site nou, absolut nou, ori să revigorăm unul vechi. În prima variantă, cea cu site-ul nou, s-ar putea să vă întrebați cum să-l faceți, să alegeți vreun sistem anume, vreun anume limbaj de programare? Opinia mea este că ar trebui să vă gândiți în primul rând la întreținere. De acest aspect ar trebui să țineți seama în primul rând. Cine-l construiește, cine-l întreține, cine îl promovează. Când aveți viziunea asupra a ceea ce se va întâmpla după ce site-ul e gata, veți lua decizia cea mai bună.

Dacă faceți redesign la un site vechi atunci s-ar putea să aveți mai puține opțiuni. Adică peste vechiul conținut să adăugați o haină nouă. Asta înseamnă că este de fpat o schimbare de look…

Dacă faceți redesign și schimbați inclusiv platforma pe care este construit, atunci aveți grijă să nu pierdeți adresele url. Sunt foarte importante, căci altfel apar erori și veți scădea în poziționarea Google.

Eu vă recomand să folosiți wordpress. Orientati-va spre această platformă. Mai jos aveți și rationamentul de ce să o faceți. Dar înainte să discutăm puțin despre asta…

Site-uri de tip „Content Management System”

Cea mai practică metodă mi se par a fi sistemele care permit schimbarea cu ușurință a aspectului site-ului. Dar aspectul site-ului nu este singurul avantaj. Puteți schimba cu ușurință conținutul site-ului fără a avea cunoștințe de programare HTML sau php sau orice alt limbaj de programare.

» What is a Content Management System (CMS)

Printre cele mai folosite sisteme sunt WordPress, Joomla, Drupal, Magento, Wix… Însă, de departe, cel mai popular este WordPress. Este acreditat cu o cotă de piață de aproximativ 42% din totalul site-urilor din lume. Conform celor de la Barn2.com.

Oricum, fiecare CMS oferă avantaje clare față de sistemul de lucru cu programatori clasici. Care te fac să fii dependenți de ei. Sistemele CMS sunt:
– Ușor de administrat, pentru schimbarea conținutului sau modificarea unui text ori schimbarea unei imagini nu aveți nevoie de cunoștințe de programare.
– Sunt gratis, adică nu trebuie să plătiți pentru ele. Existența lor este asigurată în principal de o comunitate de programatori voluntari.
– Le puteți schimba aspectul cam când doriți dvs., când vă plictisiți sau când a apărut ceva mai performant, mai la modă, etc.

Deci, pe scurt, site-urile în CMS sunt cam ca la telefoanele mobile; dăm jos pielea, punem alta, una care ne place mai mult în acel moment și gata, parcă am avea un site nou. Vrem să punem un text, să adăugăm un articol sau un serviciu, nu alergăm după programator să vină să ne facă treaba.

În rândurile care urmează exact un astfel de sistem vă recomand folosirea platformei wordpress.

logo de wordpress
Unde vedeti acest semn este un site facut in wordpress

Plaforma wordpress; avantaje și recomandări

Un site făcut în wordpress poate fi relativ ușor de admninistrat chiar și de către cineva care nu este webdesigner, adică de orice persoană care nu are web design printre preocupările sale. Altfel spus, dacă aveți cunoștințe medii despre lucrul cu fișiere de tip word, cu desene, editări sumare de fotografii sau alte progrămele, puteți liniștit să administrații un site făcut în wordpress.

Pentru asta mai întâi trebuie să-l downloadați. Cea mai uzuală locație este la https://ro.wordpress.org/ și nu voi insista asupra instalării, pentru asta puteți citi totul acolo. Mai mult, dacă vă luați un pachet de hosting, de regulă aveți acolo un script care vă instalează platforma wordpress. Practic, nu trebuie să vă bateți capul cu nimic.

Eu vreau doar să vă explic avantajele utilizării acestei platforme. În primul rând o puteți configura foarte ușor și foarte convenabil scopului dvs. Partea practică de design web o rezolvați prin instalarea unor module „free” care pot asigura majoritatea nevoilor de funcționalitate în site-ul unui om normal, sau instituție, sau organizație sau orice altă situație.

Desigur, întotdeauna veți avea și varianta premium. Modulele sau temele pentru wordpress au cam toate două variante. Cea gratuită este ca să vă deschidă apetitul, să intuiți câte ați putea face cu o variantă profi… Dar, opinia mea este că vă puteți descurca foarte bine și cu partea moka. Până vă dați seama ce și cum…

Caracteristici generale ale software-ului

Trebuie să știți că este ca o mașină, chiar așa, ca un autoturism la care atașați opționalele iar singura diferență este că la wordpress sunt extraordinar de multe gratis. Adică puteți avea un site cu un web design fantastic de funcțional și pe care să cheltuiți foarte puțini bani. Puteți să-i adăugați orice componentă doriți, iar acestea se numesc module sau plugin-uri.

În exploatarea site-ului dvs veți fi tentat să introduceți tot felul de module, unul care face asta, altul alta, toate destinate optimizării și promovării site-ului. Vă sugerez să limitați numărul lor la strictul necesar. Instalați doar pe cele de care aveți nevoie și în rest concentrați-vă pe conținut. Un site chiar dacă este mai slab dpv tehnic dar este actualizat în permanență, ar putea fi înaintea altora similare. Iar instalarea de cât mai multe pluginuri nu vă face site-ul neapărat mai bun. Dimpotrivă. În web design e ca la femei, cu cât are mai multe haine pe ea cu atât e mai greu de dezbrăcat!

Module de wordpress sugerate

Ceea ce vă voi recomanda în continuare sunt bazate pe experiența mea. Desigur, dacă ascultați pe altcineva, are altă viziune. Eu mă limitez în a vă sugera ce este optim pentru promovarea site-ului. Chiar dacă nu vi-l promovează, măcar nu vă încurcă, iar asta este deja un pas important.

Modul pentru sitemap

Aceste fișiere, sitemap, produse de componentele adăugate la un wordpess vă vor face viața mult mai ușoară, în primul rând ele sunt cele care țin legătura cu Google. Vă recomand să utilizați un sitemap care se actualizează automat. Unele module de SEO au ele incluse opțiunea de sitemap. Din nou, nu veți avea bătăi de cap, trebuie doar să faceți setările.

Plugin pentru cache

Acestea sunt construite pentru a vă accelera viteza site-ului. Practic, se memorează acele părți repetitive din site-ul dvs și sunt furnizate browserului. Astfel, în loc să le mai încarce o dată, browserul le ia din memoria cache. Așa crește viteza…

Modul pentru dezactivarea comentariilor

Astfel de module sunt utile dacă nu vreți să primiți tot felul de comentarii. Majoritatea comentariilor pe care le primiți sunt spam-uri. Este adevărat că acum wordpressul are inclusă în el posibilitatea de a dezactiva comentariile, dar am observat că nu funcționează întotdeauna perfect. Eu cred că puteți foarte bine și fără comentarii, cine dorește să comunice vă poate trimite un mesaj prin formularul de contact.

Plugin SEO

Aici sunt o mulțime de variante oferite de dezvoltatori. Eu zic că o variantă optimă ar fi să instalați unul simplu, care să vă dea controlul doar asupra titlurilor și a descrierilor unei pagini/articol. Și învățați cum se folosesc acestea. E mai important decât să ai zece module de SEO pe un site. (De fapt nici nu v-aș recomanda mai multe module de același tip pentru nicio situație, vor ajunge să se calce pe picioare unele pe altele… 

De unde luați toate aceste module? Intrați doar în meniul de instalare al plugin-urilor și le veți găsi. Sau dați un search pe Google. Pentru un web design la wordpress este suficient. Concentrați-vă în rest pe conținutul paginilor.

Web design: estetica și template-ul. Partea cu frumusețea

Pentru un wordpress template-ul reprezintă felul în care se vede site-ul, ținuta sa estetică. Sau „skin”-ul acestuia. Sau haina, cum doriți… Esențial este să înțelegeți că prin câteva click-uri puteți schimba tot aspectul și toată partea de aspect vizual la una sau la mai multe pagini web, puteți face munca unui programator în doar câteva minute.

Template-urile se găsesc peste tot, mai simple sau mai complicate, pe bani sau gratis, mai frumoase sau mai urâte, dar aici e chestiunea de gustibus. Locuri de unde puteți lua teme sau să vă inspirați:

Eu fac altfel. Folosesc același șablon pe care îl modific mereu în funcție de client. Asta-mi permite să am un web design adaptabil și mereu actual. Dealtfel, ar trebui știut că nimic nu este unic în lumea creatorilor de site-uri, fiecare se copiază unul pe altul, doar că unii recunosc și alții nu. Eu iau șabloanele de la Theme-Zee și/sau de la MH-Themes. Sunt niște nemți. Riguroși și exacți. Nu le prea au ei cu gioconda dar ce fac e bun făcut…

Prin schimbarea fondului, a culorii sau backgroundului, a literelor, a capului de pagină… poți da mereu senzația de prospețime. Nici nu vă imaginați câte perspective se pot deschide doar la schimbarea de look a unui site. E ca în viață, schimbați-vă freza și veți fi alt om. Cea mai urâtă femeie arată altfel când este îngrijită și bine îmbrăcată…

Așadar, ar trebui să rețineți un aspect foarte important. Acum. să fii designer web este o treabă așa, de larg consum. A trecut vremea când programatorii erau ca niște zei…

» Primul website. Principii generale de design web

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*